Întreținere turbosuflantă: Secretele performanței maximale!

Ți-ai achiziționat mașina la care ai visat? Iubești senzația pe care o ai atunci când o accelerezi? Atunci știi cât de importantă este turbosuflanta pentru performanța motorului. Turbosuflanta este una dintre componentele cheie ale motorului modern. Ea îi crește puterea, te ajută să accelerezi mai rapid sau să obții un cuplu mai mare. Pentru a beneficia de aceste funcționalități la capacitate maximă, trebuie să fie adusă la parametrii maximi. Cum te asiguri de acest lucru? Descoperă câteva secrete întreținere a turbosuflantei.

Întreținere turbosuflantă: Secretele performanței maximale! - Articol de turbomaster.ro

Ce este o turbosuflantă și care este rolul ei?

Turbosuflanta este acel dispozitiv mecanic care folosește gazele de eșapament pentru a comprima aerul care intră în motor. Este alcătuită dintr-un rotor conectat la două roți, una de compresie și una de turbină. Când motorul este pornit, gazele de evacuare pun în mișcare roata de turbină, care la rândul ei antrenează o altă componentă, cunoscută sub numele de roată de compresie. Aceasta atrage aerul din exterior și îl comprimă și astfel se mărește cantitatea de oxigen disponibilă pentru arderea combustibilului. Principiul de funcționarea al turbosuflantei este: mai mult aer în cilindri, mai mult combustibil ars. Ceea ce oferă posibilitate motorului de a produce mai multă putere.

De ce este important să ai grijă de starea turbosuflantei?

Dacă luăm în considerare motoarele mici, dar puternice, atunci turbosuflanta este o componentă foarte importantă. Această piesă le ajută să genereze mai multă putere, fără a necesita un motor cu o capacitate mai mare. O turbosuflantă „sănătoasă” asigură accelerație bună și consum de combustibil mai mic. Arderea eficientă a combustibilului înseamnă și emisii de gaze cu efect de seră mai puțini. Cunoscând ce înseamnă întreținere turbosuflantă, vei prelungi durata de viață, vei evita reparațiile costisitoare și vei experimenta performanțe constante, în orice condiție de șofat.

Cum îți dai seama că turbosuflanta are nevoie de întreținere?

În principiu, turbosuflantele sunt create astfel încât să funcționeze pe toată durata de viață a motorului. Cu toate acestea, uneori – din cauza acumulărilor de murdărie sau a defecțiunii unei componente – pot avea de suferit. Atunci când are nevoie de întreținere, turbosuflanta prezintă anumite semne. Zgomotele neobișnuite – șuierături, sâsâituri sau alte zgomote ciudate în zona motorului – ar indica o defecțiune a turbosuflantei. Când mașina pierde din putere și nu mai accelerează la fel de bine, înseamnă că turbosuflanta are nevoie de o inspecție. Și un consum excesiv de ulei indică o problemă de etanșare la nivelul turbosuflantei. Prezența fumului albastru la evacuare arată o problemă de ardere a uleiului ce poate avea legătură cu o funcționare defectuoasă a turbosuflantei.

Întreținere turbosuflantă – secrete pentru performanțe maximale

Poți crede că turbosuflanta este „pe viață” și nu necesită întreținere. Însă realitatea este diferită. Pentru a funcționa capacitate maximă, este bine să îi acorzi mai multă atenție. Iată câteva secrete întreținere turbo pe care le poți pune în practică.

Verifică și schimbă uleiul atunci când este necesar

Ca proprietar de mașina, trebuie să verifici aspectul uleiului și să-l schimbi când este nevoie, adică anual, sau după parcurgerea unui număr de kilometrii. Unul dintre lucrurile pe care le poți face pentru menținerea turbosuflantei în cea mai bună stare, este să te asiguri că în timpul procesului de înlocuire a uleiului și aceasta este lubrifiată corespunzător. Uleiul de calitate îndoielnică duce la uzură prematură și defecțiuni. Folosește întotdeauna uleiul recomandat de producător și înlocuiește-l la timp. Este bine ca în timpul acestei operațiuni să soliciți să fie schimbat și filtrul de ulei. Uleiul de calitate asigură lubrifierea componentelor motorului, inclusiv a turbosuflantei.

Lasă motorul să se încălzească

Atunci când te pornești la drum, nu pleca cu mașina de pe loc imediat ce ai pornit-o, mai ales dacă temperaturile sunt scăzute. Turbosuflanta este conectată la motorul care alimentează mașina. Lăsând motorul să se încălzească câteva minute, toate componentele interne, inclusiv turbo, se vor lubrifia corespunzător.

Evită oprirea bruscă a mașinii

Odată ajuns la destinație, în special după un drum lung, evită să oprești motorul imediat. Permite-i să funcționeze la ralanti câteva minute înainte de a-l opri. Acest pas va permite turbosuflantei să se răcească în mod natural.

Evită perioadele lungi de repaos ale motorului

Uneori, se întâmplă ca din anumite motive, să nu pleci cu mașina din parcare perioade mai îndelungate. Dacă nu ai nevoie să utilizezi vehiculul, nu uita să pornești periodic motorul. Când acesta stă prea mult timp inactiv, presiunea scăzută din turbină și compresor, alături de rotația lentă a axului turbosuflantei, oferă posibilitatea unor cantități mici de ulei să se prelingă în turbină sau în compresor. Fenomenul poate duce la uzura carcasei lagărului în zona de etanșare a segmenților și afecta negativ rotorul.

Verifică și curăță filtrul de aer

Pentru a păstra turbosuflanta la capacitate perfectă de funcționare, verifică filtrul de aer. Filtru de aer murdar și încărcat cu particule de praf va restricționa fluxul către această componentă, ceea ce va reduce puterea și eficiența motorului. Primind aer curat, fără impurități, reduci uzura prematură a turbosuflantei.

Evită accelerarea bruscă la turații mici

Da, în mod cert dacă deții o mașină cu modul de funcționare sport îți dorești să o accelerezi cât de des poți. Ei bine, această practică nu este tocmai bună pentru turbosuflantă. Trebuie să știi că supraîncălzirea motorului cauzează probleme mari acestei componente. Nu accelera brusc atunci când rulezi cu o turație mai scăzută pentru a preveni uzura prematură a turbosuflantei.

Inspectează turbosuflanta

Poți preveni problemele, făcând inspecții regulate motorului și implicit turbosuflantei. Verifică vizual componentele pentru semne de uzură sau scurgeri de ulei. Ascultă sunetele, cele mai puțin obișnuite indică de obicei probleme ce necesită intervenție de specialitate. Poți face acest lucru pe cont propriu sau poți solicita verificarea turbosuflantei de către un mecanic.

Scoate mașina din oraș

Conduci preponderent în oraș? Știm cu toții că orașele sunt extrem de aglomerate și mai tot timpul nu reușim să menținem o mașina într-un număr de turații consecvent. La mersul subturat, turbina se suprasolicită, și, în timp, se va deteriora. De obicei, condusul în mediul urban favorizează blocarea turbinei. Așadar, este recomandat ca, o dată la câteva săptămâni să ieși cu mașina pe un traseu mai lung unde poți menține o turație ridicată, de aproximativ 4000-6000 de rotații/minut. În funcție de motor, desigur. Menține turația ridicată minim 20 de secunde. Această metodă ajută la reducerea depunerilor de calamină din interiorul turbinei. În acest fel, turbosuflanta se va desfunda și vei ajuta la creșterea duratei de viață a acesteia.

Ce se întâmplă dacă neglijezi întreținerea turbosuflantei?

Dacă nu acorzi atenție turbosuflantei și nu respecți câteva dintre micile secrete întreținere turbosuflantă menționate în rândurile de mai sus, te poți confrunta cu numeroase probleme. În primul rând, se va defecta. Iar defecțiunile sunt costisitoare. Repararea sau înlocuirea unei turbine pot necesita sume de bani de care nu dispui pe moment. Mașina își va pierde performanța, va fi mai lentă și va consuma mai mult combustibil. În plus, o turbosuflantă defectă va duce la emisii poluante mai mari. Lucru pe care nu și-l dorește nimeni, mai ales în contextul actual în care ne confruntăm deja cu surse de poluare peste tot.

Mai multe despre defecțiunile turbosuflantei găsești în articolele publicate pe blog:

https://turbomaster.ro/blog/sfaturi/defectiunile-turbo-top-5-cauze/

https://turbomaster.ro/blog/sfaturi/semne-defectiuni-turbo/

Deși reprezintă o inovație în industria auto și este realizată să reziste, uneori turbosuflanta are nevoie de atenție pentru a avea performanțe maximale. Cunoscând aceste mici, dar importante secrete întreținere turbo, vei prelungi durata de viață a turbosuflantei și te vei bucura de performanțe superioare. În plus, vei economisi și bani pe termen lung. În cele din urmă nu trebuie să uiți că, investind în întreținerea mașinii tale, investești de fapt în plăcerea ta de a conduce o mașină care-ți aduce satisfacție.

Nu uita, suntem aici pentru a-ți oferi servicii de top în domeniul de reparare și recondiționări turbosuflante pentru autotorisme, camioane și utilaje agricole.

Echipa noastră stă la dispozitia ta, ca să iți oferim suportul necesar: Contact Turbomaster

Lasă un răspuns

×

Bună!

Sunt disponibil pe WhatsApp, cum te pot ajuta?

× Te putem ajuta?